Kinderen en jongeren hebben recht op goed onderwijs in een veilige en leerzame omgeving. Ready4Life wil zich daarvoor inzetten onder het motto: gelijke kansen voor iedereen. In samenwerking met de community worden projecten opgezet rondom analfabetisme. Dat is hard nodig: de helft van de 10-jarige kinderen kan (nog) niet lezen en schrijven. De beste start is door peuters in de crèche spelenderwijs basisvaardigheden zoals tellen, kleuren en het alfabet aan te leren.  Het is geweldig om te zien hoe deze kinderen dan een voorsprong hebben op de basisschool. Aan kinderen op de basisschool wordt bijles gegeven. Jongeren in het voortgezet onderwijs worden voorgelicht om een goede studiekeuze te kunnen maken. Op deze manier wil Ready4Life kinderen en jongeren ondersteunen tijdens hun hele schooltijd.

Kids@School
De meeste kinderen in de townships hebben nooit de mogelijkheid gehad om in een kindercrèche of thuis de basisvaardigheden van lezen en schrijven te leren, veelal door armoede en verwaarlozing thuis. Het gevolg hiervan is dat deze kinderen met een leerachterstand op school beginnen en achterblijven. Tel daarbij op dat klassen met meer dan 40 kinderen meer regel is dan uitzondering.
Om deze kinderen te helpen en te voorkomen dat kinderen niet meer naar school gaan en op straat belanden, heeft Ready4Life een programma opgezet. Dit programma ondersteunt kinderen, naast het reguliere onderwijs, op educatief vlak met lezen, schrijven en rekenen en op het sociale vlak. Dit doet ze door middel van remedial teaching- en sociale vaardigheidslessen. De kinderen worden getraind door lokale leerkrachten en vrijwilligers van Ready4Life.

Wat willen we bereiken?

 1. Op vier townshipscholen willen we 80 kinderen helpen om hun leerachterstand weg te werken.
 2. In eerstelijns opvang-/doorstroomhuizen willen we 20 kinderen in verwaarloosde toestand helpen met basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven.

Wat hebben we nodig?

 1. Sponsor voor educatief materiaal, zoals schriften, pennen, potloden.
 2. Sponsor voor transport van vrijwilligers.

Ontwikkelingsdoel 4: Kwalitatief onderwijs
Ontwikkelingsdoel 8: Groei van banen en welzijn

Ontwikkelingsdoel4 Ontwikkelingsdoel8

 

 

 

SwimSafe
De meeste kinderen in Zuid-Afrika kunnen niet zwemmen en weten niet hoe gevaarlijk water kan zijn. De ouders van deze kinderen hebben geen geld voor zwemlessen. Hierdoor staat verdrinking op de tweede plek op de lijst van dodelijke ongelukken bij kinderen.
Het SwimSafe-project wil hier verandering in brengen. Door theorie- en praktijklessen te geven over zwemmen en waterveiligheid en lokale mensen op te leiden tot zweminstructeur. Zo kunnen er het hele jaar door meer zwemlessen gegeven worden en helpt het project een handje mee in de strijd tegen werkloosheid. Ready4life werkt in dit project samen in een joint venture met Aquatics, de lokale zwembond. Het succes van SwimSafe zal in de toekomst niet beperkt blijven tot Port Elizabeth; Ready4Life is in samenwerking met Aquatics actief op zoek naar mogelijkheden om dit project uit te breiden naar de rest van de regio en uiteindelijk ook op nationaal niveau.

Naast de zwemtraining werkt Ready4life samen met verschillende partijen aan een pilot om een op zonne-energie verwarmd en overdekt trainingsbad te bouwen in de township van Motherwell. Bijna alle zwembaden zijn openluchtzwembaden die in de winter zijn gesloten. Met een verwarmd trainingsbad kunnen praktijklessen het hele jaar door gegeven worden. Daarbij komt dat op deze manier de werkgelegenheid wordt gestimuleerd.

Wat willen we bereiken?

 1. We willen 1500 leerlingen waterveilig maken.
 2. We willen 5 extra jongeren trainen voor zweminstructeur

Wat hebben we nodig?

 1. Sponsor die graag een jongere de mogelijkheid wil bieden om cursus te volgen.
 2. Sponsor die graag een vliegticket willen sponsoren zodat een jongere getraind kan worden om zwemles te geven volgens de Nederlandse methodiek.
 3. Sponsoren die graag een bijdrage willen leveren aan de bouw van een verwarmd zwembad, zowel financieel en materieel.
 4. Een sponsor die lokale vrijwilligers, die met hart en ziel werken aan dit project, een bijdrage wil bieden voor de onkosten die zij maken.

Ontwikkelingsdoel 3: Gezonde levens
Ontwikkelingsdoel 4: Kwalitatief onderwijs

Ontwikkelingsdoel3Ontwikkelingsdoel4

 

 

 

Study & Career Expo
Het overgrote deel van de schoolgaande jongeren weet niet wat ze later willen en kunnen gaan doen. Ouders zijn niet in staat hun kinderen voor te lichten over hun studie- of carrièrekeuze, omdat ze hier zelf geen kennis van hebben.
Als gevolg hiervan kiezen jongeren vaak een vakkenpakket dat niet aansluit bij hun toekomstdromen en talenten, met als enige doel om een diploma te halen in het voortgezet onderwijs. Ook zijn er jongeren die niet meer naar school gaan en niet weten hoe ze weer aan de slag kunnen komen. Kortom, er is een groot gebrek aan informatie.
Voor deze jongeren organiseert Ready4Life workshops en Study & Career expos. Deze exposities worden meerdere keren per jaar gehouden. Iedereen die meer wil weten over zijn of haar mogelijkheden in de toekomst, is welkom op deze dagen. Hier kunnen jongeren het gesprek aan gaan met experts uit het werkveld. Zo komen zij erachter of een beroep, cursus of opleiding bij hen past. Verschillende bedrijven, maar ook hogescholen en universiteiten geven informatie over de vakken, banen en beurzen.
In samenwerking met een grote eventorganisator in Port Elizabeth wordt een keer per jaar een grote Study & Career beurs opgezet bedoeld voor schoolverlaters en voor jongeren die hun een vakkenpakket moeten kiezen.

Wat willen we bereiken?

 1. We willen jaarlijks 5 career expo’s organiseren voor 10 scholen
 2. We willen op 10 scholen een workshopcyclus geven aan jongeren die voor hun vakkenpakketkeuze staan.
 3. We willen samen met de eventorganisator in een grote Study & Career beurs 2500 jongeren bereiken die voor de keuze van hun vakkenpakket, studie of beroep staan.

Wat hebben we nodig?

 1. Sponsoren die een financiële bijdrage willen leveren aan een kleine vrachtwagen. Inmiddels is €4000 binnen gehaald van de €15000 die nodig is. Dit vrachtautootje zal ook worden gebruikt om spullen te vervoeren voor Smart School Network.
 2. Sponsoren die bij willen bijdragen aan transportkosten.
 3. Sponsoren die financieel willen bijdragen aan standmateriaal, zoals expositietafels en aankleding.
 4. Sponsoren die willen bijdragen aan trainingsmateriaal.
 5. Een sponsor die lokale vrijwilligers, die met hart en ziel werken aan dit project, een bijdrage wil bieden voor de onkosten die zij maken.

Ontwikkelingsdoel 8: Groei van banen en welzijn
Ontwikkelingsdoel 11: Creëren van stabiele en vreedzame samenlevingen

Ontwikkelingsdoel8 Ontwikkelingsdoel11

DutchEnglish