De meeste kinderen in Zuid-Afrika kunnen niet zwemmen en kennen het gevaar van open water niet.  Vaak kunnen ouders geen zwemlessen betalen. Dit zorgt ervoor dat verdrinking op de tweede plek staat op de lijst van dodelijke ongelukken.

Het SwimSafe project wil dit voorkomen. Door zowel theorie- als praktijklessen te geven over zwemmen en waterveiligheid en lokale mensen op te leiden tot zweminstructeur. Dit doen zij in samenwerking met Aquatics, de lokale zwembond. Zo kunnen er het hele jaar meer zwemlessen gegeven worden en helpt het project een handje mee in de strijd tegen werkloosheid. Het succes van SwimSafe zal in de toekomst niet beperkt blijven tot Port Elizabeth. Samen met stagiaires en vrijwilligers wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor het uitbreiden van SwimSafe.

YS04

 

 

 

 

 

Naast de zwemtraining werkt Ready4life samen met verschillende partijen aan een pilot om een op zonne-energie verwarmd, overdekt trainingszwembad te bouwen in de township van Motherwell. Bijna alle zwembaden zijn openluchtzwembaden die in de winter gesloten zijn. Met een verwarmd trainingsbad kunnen praktijklessen het hele jaar door gegeven worden. Daarbij komt dat op deze manier de werkgelegenheid wordt gestimuleerd.

Er zijn veel partijen nauw betrokken bij SwimSafe. Samen met haar partners wil Ready4Life 1500 leerlingen waterveilig maken en 5 extra jongeren trainen voor zweminstructeur. Ready4Life en Aquatics werken samen met Stichting Dutch don’t Drown Foundation, CEM Sport Support Nederland, Recreatie en Sport vereniging LACO in Nederland, verschillende ROC scholen en Hogescholen voor Sportwetenschappen. Ook jij kan je aandeel hebben in dit project! Als je wil weten hoe je in materiële of financiele zin kunt meehelpen, klik dan hier.

Wie hebben we nodig?
Ready4Life heeft stagiaires en vrijwilligers nodig die affiniteit hebben met sport en zwemmen. SwimSafe is een project dat het hele jaar doorgaat.  Daarom zijn er voortdurend stagiaires en vrijwilligers nodig die bijvoorbeeld helpen bij:

  • Life Safety lessen,
  • Zwemtechnieken aanleren op het droge,
  • Administratie,
  • Ontdekken van zwemtalent,
  • Assisteren bij zwemlessen,
  • Trainen van instructeurs,
  • Zwemles geven,
  • Plan maken voor de uitbreiding van SwimSafe.

Voor verschillende onderdelen uit het project is een bepaalde bevoegdheid nodig. Voor meer informatie over SwimSafe, kan je vrijblijvend contact opnemen met info@ready4life.org.

 

Ontwikkelingsdoel3 Ontwikkelingsdoel4

DutchEnglish