Ondanks de vele verhalen over hoge criminaliteitscijfers, bezoeken de meeste mensen Zuid-Afrika zonder ergens last van te hebben. Maar let wel op en gebruik gezond verstand. Net als in andere grote steden heeft Port Elizabeth veel veilige maar ook minder veilige plekken. Het grootste gedeelte van de witte- en buitenwijken is veilig voor studenten en toeristen als je met een aantal zaken rekening houdt:

  • In een groep(je) ben je altijd veiliger en minder kwetsbaar: probeer dus zoveel mogelijk met andere mensen ergens naartoe te gaan. Loop niet opvallend rond met je waardevolle spullen, hou je tas bij je en ga geen afgelegen steegjes in. In de witte wijken en buitenwijken kun je overdag gerust rondlopen, doe dit ‘s avonds niet (vooral niet alleen!).
  • Zorg ervoor dat je weet waar je heen gaat: stippel je reis van tevoren uit zodat je niet op plaatsen komt waar je niets te zoeken hebt.
  • Daarnaast deuren op slot doen als je in de auto zit en waardevolle spullenin de kofferbak leggen.
  • Als je gaat pinnen, pin dan alleen in overdekte Shopping Malls, laat niemand je  helpen en kijk van te voren om je heen. Bij veel pinautomaten staan ook bewakers.
  • Zonder voorbereiding door Ready4life is het absoluut niet aan te raden om alleen naar de townships te gaan. Je kunt zonder het door te hebben belanden in een onveilig gebied. ‘s Avonds en ‘s nachts is het absoluut verboden om zonder toestemming van R4L de township in te gaan.

De vrijwilligershuizen van Ready4Life zijn gevestigd in een veilige (‘witte’) wijk, en worden beveiligd door een particulier beveiligingsbedrijf.

Daarnaast heeft Ready4life een ‘Code of Conduct’ opgesteld, die aan het begin van je verblijf met je wordt doorgenomen. In deze gedragscode worden alle do’s en don’ts tijdens jouw verblijf in Zuid-Afrika besproken. Wanneer je deze regels hanteert en wanneer je je bewust bent van je positie in de samenleving, is er geen reden om te twijfelen aan je veiligheid en zal je een hele mooie tijd hebben in Zuid Afrika!

DutchEnglish